תיק עיתונות לתקשורת
עכשיו במוזיאון ישראל
יחסי ציבור: בת כהן | שרון כתב
03-5373131 bat@sb-pr.co.il
מלח הארץ
.
שלושה אמני-מופת יהודים נפגשים בתערוכה חדשה במוזיאון ישראל
האמן שכונה "רמברנדט היהודי", היצירה שהיוותה מקור השראה לעבודתו של ון גוך ואחרת שהיתה מקור לרפרודוקציה הכי נפוצה בארץ בשנות ה-50. תערוכה חדשה במוזיאון ישראל מעמידה במרכז את יצירותיהם של יוזף ישראלס, מקס ליברמן ואורי לסר ובוחנת את ייצוגם של עובדי האדמה, הדייגים והאיכרים הנוצרים דווקא בעיניהם של אמנים יהודים במאה ה-19.
מלח הארץ : דייגים ואיכרים הולנדים במאה ה־19
אוצרת: שלומית שטיינברג
פתיחה: 1.12.20
בחדר אפלולי, נמוך-תקרה ומרופד מחצלות קש, ספק מטבח ספק חדר הסבה, עומדים איכרה הולנדית ובנה לסעוד את פיתם הדלה: תפוחי אדמה ונתח של דג הרינג. הבן, עיניו עצומות, ידיו שלובות לפניו, נושא את הברכה שלפני האוכל ואמו, עיניה עצומות וראשה רכון מטה, מאזינה, ידיה בחיקה.
יוזף ישראלס שצייר את היצירה בשנת 1878 בקירוב, הכיר את הכפריים ההולנדים, אנשים פשוטים שעמלו בשדות תפוחי האדמה או דגו את שלל ההרינג בים רחוק מביתם. מאז 1856 הרבה לתארם ושב לבקרם מדי קיץ.
כמי שזכה עוד בחייו לכינוי "רמברנדט היהודי", משחקי האור מתוך האפלה שכה אפיינו את גדול ציירי הולנד במאה ה-17, שבו לא פעם והופיעו גם בציורים הדרמטיים של ישראלס. הציור "אוכלי תפוחי האדמה" של וינסנט ון-גוך הושפע מאוד מציוריו של ישראלס שהיו מוכרים מאד ונוצרו בכמה גרסאות.
עוד בתערוכה יצירות של האמנים מקס ליברמן ולסר אורי, המתארים כל אחד מהם בסגנונו הייחודי, את חיי היום יום של עובדי האדמה, האיכרים והדייגים בהולנד של המאה ה-19 וראשית המאה ה-20. מושאי היצירות של שלושת האמנים דומים, ואולם מהתבוננות במכלול יצירתם ניכר כיצד ישראלס וליברמן, אנשי המעמד הגבוה, ביקשו לעורר אהדה כלפי המצוירים וליצור הד חזותי להלכי הרוח הסוציאליסטיים ששטפו את חוגי המשכילים במערב אירופה. לעומתם לסר אורי, שהיה בן לאב אופה והתייתם בילדותו, נטה לחפש בציוריו מארגים של אור וצל וצבע, והדמויות שתיאר היו תמיד לבדן, מרוחקות או מרוכזות בעבודתן.
לצידם מוצג מבחר מיצירותיו של האמן הצרפתי בן המאה ה-19, ז'אן-פרנסואה מילה, שיסד את אסכולת ברביזון הצרפתית. עבודותיו סבו סביב עובדי האדמה קשי היום, יצירתו החשובה "המלקטות" שתצריב שלה מופיע בתערוכה, הייתה מוכרת היטב בארץ והרפרודוקציות שלה שכונו "רות המואביה בשדה בועז" היו תלויות בבתים רבים בישראל של שנות ה-50 וה-60.
אוצרת התערוכה שלומית שטיינברג: "התערוכה מציעה מבט חדש על יצירותיהם בעלות הגוון החברתי של אמנים יהודים בני הדור השני והשלישי של הציור היהודי. האמנים פעלו בהולנד ובגרמניה וזכו להכרה במעמדם. הם חיו בערים גדולות, הרבו בנסיעות והתקבלו למיטב בתי הספר לאמנות. ישראלס, ליברמן ואורי אף היו חוליה חשובה ומקשרת בין אסכולת ברביזון הצרפתית ואסכולת האג ההולנדית שאנטון מוב, מורו של ון-גוך שנמנה עם אנשיה, מוצג אף הוא בתערוכה".
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (8)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (9)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (10)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (11)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (12)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (13)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (14)
salt_of_the_earth_israels_liebermann_ury_exhibition (15)
בעיקר ורוד
תערוכה חדשה במוזיאון ישראל –
תמרה ריקמן: בעיקר ורוד
הרבה לפני שהצבע הוורוד הפך לסמל המחאה החברתית, השתמשה בו האמנית תמרה ריקמן, ילידת 1934, כדי להפוך מצע גס ליצירות רכות ועדינות, באמצעות צבע תעשייתי פשוט. תערוכה חדשה מציגה את עבודותיה של ריקמן מהשנים האחרונות הממזגות פסטל וסיד עם מהלך אינטואיטיוובי של עיפרון
תמרה ריקמן: בעיקר ורוד
אוצרת: רונית שורק
פתיחה: 1.12.20
הרישומים של תמרה ריקמן מוליכים זה אל זה במקצב פנימי, טמונים בספרי אמן, עשויים על קרטונים משומשים ועל גיליונות נייר. תנועה נסתרת מחברת ביניהם ואין לעמוד על טיבם אלא כחלק מרצף. ספרי האמן שריקמן שוקדת עליהם מבטאים באופן המזוקק ביותר את מה שהיא מכנה "האישיות הרישומית שלי". אלו יצירות מופשטות שאפשר להגדיר אותן כיומן המתעד את הלכי הרוח של האמנית, אלא שריקמן כדרכה הודפת כל ניסיון פיענוח: "אני לא מתרגמת את הרגשות שלי לציור – לא אושר, לא סבל, ולא זיכרונות".
ריקמן התנסתה בתחריט, ברישום, בפיסול במתכת ובאיור ספרים. לתלמידיה הרבים היא נוהגת לומר: "תפתחו מחסן ותאחסנו בו כל דבר שאתם אוהבים, כי בלי מחסן לא תוכלו לעבוד", ומתכוונת ל"מחסני זיכרון" המשמשים מאגרי השראה. ב"מחסניה" שלה שמורים זיכרונות מאמנים שהשפיעו על תפיסתה את המופשט. יותר מכול, ניכרת ביצירותיה ההתבוננות המעמיקה בעבודותיהם של אריה ארוך, אביבה אורי, משה קופפרמן ורפי לביא.
לדברי רונית שורק, אוצרת התערוכה: "בעבודותיה האחרונות של ריקמן יש בחירה נועזת בצבע ורוד, על כל המשתמע ממנו. למרות הבחירה המפתיעה, אין היא מעוניינת בפרובוקציה, במתיקות, או בדיון מגדרי. היא רושמת מצורך יומיומי ובחופש גדול, החופש שבהפשטה ".
Tamara_Rikman (31)
Tamara_Rikman (32)
Tamara_Rikman (33)
Tamara_Rikman (34)
Tamara_Rikman (35)
Tamara_Rikman (36)
Tamara_Rikman (1)
Tamara_Rikman (2)
Tamara_Rikman (3)
Tamara_Rikman (4)
Tamara_Rikman (5)
Tamara_Rikman (6)
Tamara_Rikman (7)
Tamara_Rikman (8)
Tamara_Rikman (9)
Tamara_Rikman (10)
Tamara_Rikman (11)
Tamara_Rikman (12)
Tamara_Rikman (13)
Tamara_Rikman (14)
Tamara_Rikman (15)
Tamara_Rikman (16)
Tamara_Rikman (17)
Tamara_Rikman (18)
Tamara_Rikman (19)
Tamara_Rikman (20)
Tamara_Rikman (21)
Tamara_Rikman (22)
Tamara_Rikman (24)
Tamara_Rikman (25)
Tamara_Rikman (26)
Tamara_Rikman (27)
Tamara_Rikman (28)
Tamara_Rikman (29)
Tamara_Rikman (30)
Tamara_Rikman (23)
בובותיים
"בובותיים": תערוכה שהיא איור לשיר
איורים מקוריים של נחום גוטמן, אוסף בובות וספרים נדירים בתערוכה חדשה
בספריית האיור של מוזיאון ישראל
בּובּוֹתיים
תערוכה בהשראת השיר ״שתי בנות״ מאת ח״נ ביאליק
01 דצמ' 2020 – 30 יוני 2021
אוצרת: אורנה גרנות
מעצב: עוז בירי
ספריית אגף הנוער
מאז נכתב לפני יותר ממאה שנה, הצליח שיר הילדים שחיבר המשורר הלאומי חיים נחמן ביאליק לחזור ולענות תשובה מפתיעה על שאלה שמעסיקה כמעט כל ילד וילדה: את מי אוהבים יותר?… תערוכה חדשה, שנפתחה בספריית האיור באגף הנוער והחינוך לאמנות של מוזיאון ישראל, מנסה להעניק לצילי וגילי פרשנות עכשווית ותלת־ממדית באמצעות איורי מקור של נחום גוטמן, ספרים נדירים ובובות ישנות וחדשות.
השיטוט בספרייה מאפשר לחפש ולמצוא כל מיני זוגות; צמד בובות ענק ובובות זעירות, בובות עשויות פלסטיק, מתכת או עץ, צמדים מצוירים באיורי ספרים, וגם זוגות של צלמיות ששימשו בפולחן דתי. בתערוכה יוצגו אחד-עשר איורים מקוריים מאת נחום גוטמן בהשאלת מוזיאון נחום גוטמן לאמנות, בובותיים ענקיות שיצרה המעצבת נעמה בן משה וכן צמדים של כ-50 בובות מאוסף אגף הנוער ומאוסף פרטי של האספנית ליאורה פוגלמן.
אורנה גרנות, אוצרת התערוכה: "התערוכה היא מעין איור לשיר 'צילי וגילי', שיר שהוטמע בתרבות הישראלית וגם הפך למטבע לשון. מגוון ה"בובותיים" שמוצגות בתערוכה מעלות שאלות על השוואה, על התבוננות ועל החיבור שהופך צמד לזוג".
יש לתת קרדיט בעת שימוש בתמונות, צילום: אלי פוזנר באדיבות מוזיאון ישראל
בובותיים נחום גוטמן_צילום_ אלי פוזנר מוזיאון ישראל (1)
בובותיים נחום גוטמן_צילום_ אלי פוזנר מוזיאון ישראל (3)
בובותיים נחום גוטמן_צילום_ אלי פוזנר מוזיאון ישראל (2)
בובותיים נחום גוטמן_צילום_ אלי פוזנר מוזיאון ישראל (4)
בובותיים נחום גוטמן_צילום_ אלי פוזנר מוזיאון ישראל
תערוכת 1001 דמויות
נעים להכיר: 1001 דמויות מחכות לכם בתערוכה חדשה באגף הנוער והחינוך לאמנות במוזיאון ישראל
מה הופך חומר לדמות ומתי צורה נהפכת לאנושית? איך מנצלים צורה קיימת ומהו השינוי הקטן והמכריע שעושה ממנה דמות?
תערוכה חדשה לכל המשפחה מציעה הצצה לקסם שבמעשה האמנות
1001 דמויות: מסדנתו של יעקב קאופמן
אוצרת: דניאלה שלו
המעצב: ניל ננר
תאריך פתיחה: 13.12.20
כשיעקב קאופמן רואה חוט ברזל, אטב כביסה או סתם נייר לבן, וכשנקרות בדרכו פיסות עץ שהושלכו מנגרייה או יריעות מתכת שנותרו מאחור, הדמיון שלו מתחיל לפעול במהירות. בכל חומר ובכל שארית הוא רואה דמות אדם קטנה של גבר, אישה או ילד. קאופמן – אמן ומעצב תעשייתי – לוקח לידיו את פיסות העץ או הקרטון, קודח עין, חותך פה, מכופף יד, משחיל חרוז, והוֹפּ – יוצר דמות.
בתערוכה חדשה שתיפתח ב-13.12.20 באגף הנוער והחינוך לאמנות של מוזיאון ישראל יוצגו יותר מאלף דמויות שנוצרו בידיו המיומנות של קאופמן בעזרת חומרים יומיומיים פשוטים: חומרי גלם בסיסיים או תעשייתיים, כגון עץ, קרטון ומתכת, כדורים, טבעות ולולאות שהוא חותך, משייף, מחבר, מחורר, מכופף, מלפף, חורץ, קושר ומשחיל, ולעיתים גם משתמש במנגנוניהם הקיימים (למשל של אטב, מנעול או ציר של דלת), יחד עם מיני חרוזים, חוטים וגומיות כדי להוסיף צבע וקישוט.
קאופמן עורך באמצעות החומרים האלה דו-שיח עם ההיסטוריה של העולם הקדום ועם תרבויות העולם – צלמיות פרהיסטוריות, פסלוני פולחן, מסכות שבטיות – ושואב מהן השראה. האדם הקדמון לקח חלוק נחל, חרץ בו שני חריצים ובאותו רגע הפריד אותו ממשפחת האבנים והפך אותו לדמות עגלגלה שזוג עיניים בקודקודה. כך גם ה"פיגורינות" הייחודיות של קאופמן שנוצרות כמעט יש מאין, כבמעשה פלא. רובן מינימליסטיות ומיעוטן מופשטות אבל כולן בעלות אופי והבעה, ולרוב הן גם מעלות חיוך. קאופמן החל ליצור אותן בתחילת שנות האלפיים, ועושה זאת עד עצם היום הזה. לאורך השנים העסיקו אותו שאלות שאת רובן ככולן הוא מגדיר במילה אחת: "התהוות" – כלומר, מהי הפעולה הקטנה ביותר שיש לעשות בחומר כדי שיראו בו גוף או פרצוף וכדי שיגדירו את התוצאה דמות אנושית? איך מנצלים צורה קיימת ומתי עורכים בה שינויים? מה חשוב יותר – הפנים או הגוף? מתי לבודד דמות ומתי ליצור לה משפחה, שבט או קהילה?
אוצרת התערוכה דניאלה שלו: "התערוכה נותנת הזדמנות לא רק להכיר מקרוב את עולם הדמויות המגוון שברא יעקב קאופמן אלא לעקוב אחרי תהליך היצירה ולהיחשף לקסם שבמעשה האמנות, ואולי גם – לתרגל את העיניים לראות את הפוטנציאל הטמון בדברים הפשוטים".
יש לתת קרדיט בעת שימוש בתמונות, צילום: אורי שיפרין-ענבי
באדיבות מוזיאון ישראל